Tips voor het kopen van een brandblusser
Brand, je moet er niet aan denken, maar je dient er wel op voorbereid te zijn. Elk jaar worden er een groot aantal bedrijven en particulieren getroffen. De oorzaken van deze branden zijn verschillend. Het kan komen door onoplettendheid of onveilig gebruik of zelfs door brandstichting. Brand kan leiden tot ernstige materiële schade en lichamelijk letsel. Veel bedrijven die getroffen zijn, hebben moeite om de gevolgen hiervan te boven te komen. Een goede brandverzekering is daarom belangrijk, maar nog beter is het om brand te voorkomen. Een beginnende brand kan in veel gevallen geblust worden met een brandblusser. Een bedrijf dient altijd brandblussers bij de hand te hebben. Hiermee kun je in veel gevallen een beginnend brandje onder controle krijgen.
Je kunt heel veel verschillende soorten brandblussers kopen. Welke je nodig heeft hangt af van meerdere zaken.
Tip 1: Bepaal wat er brandt
Er bestaan verschillende soorten brandblussers. Deze zijn gemaakt voor verschillende soorten materialen die in de brand kunnen staan. Denk bijvoorbeeld aan een brand in een papiercontainer of een brand in de keuken door een friteuse. Hiervoor zijn de branden onderverdeeld in verschillende brandklassen. Je kunt op ieder blusmiddel zien voor welke klasse het geschikt is. De letters A, B, C, D en F geven de verschillende soorten aan. Het is dus niet mogelijk om met een brandblusser alle soorten branden te kunnen blussen. We onderscheiden internationaal de volgende brandklassen.
Brandklasse A
Vaste stoffen zoals hout, papier, meubels en kolen
Hiervoor kunt u het beste waterblussers, schuimblussers of sproeischuimblussers gebruiken.
Brandklasse B
Vloeibare stoffen zoals benzine, dieselolie, aceton en alcohol
Hiervoor kunt u het beste sproeischuimblussers, CO² blussers of poederblussers gebruiken.
Brandklasse C
Gassen zoals propaan, LPG en aardgas. N.B.: Draai allereerst i.v.m. explosiegevaar de gaskraan dicht!
Hiervoor kunt u het beste poederblussers gebruiken.
Brandklasse D
Metaal zoals aluminium, kalium, metaal en magnesium
Hiervoor kunt u het beste poederblussers speciaal voor klasse D gebruiken.
Brandklasse E
Elektriciteit
Brandklasse E is komen te vervallen omdat elektriciteit wel een oorzaak van brand kan zijn, maar zelf niet brandt. Indien door kortsluiting bijvoorbeeld een computer gaat branden, dan staat de computer in brand en niet het elektriciteit. Dit is dan een brandklasse A.
Brandklasse F
(Frituur)olie en vetten zoals bakolie en frituurvet
Hiervoor kunt u het beste sproeischuimblussers of vetblussers gebruiken.
Tip 2: Voldoe aan de wettelijke vereisten
In België dient een brandblusser te voldoen aan de EN-3 keuring. Dat betekent namelijk dat hij voldoet aan de Europese regelgeving. Daarnaast heeft België nog een extra keurmerk, het Benor-keurmerk. Het Benor-keurmerk garandeert dat de Belgische autoriteiten de blusser hebben gecontroleerd, getest en goedgekeurd. Benor - B is Geschikt voor Binnen en Benor - V is Geschikt voor Voertuigen.
Voor de periodieke keuring van brandblussers zijn in België verschillende wetgevingen van toepassing. Je je te houden aan de instructie zoals vastgelegd in de politiecodex én het ARAB. Hierin is bepaald dat onderhoud aan kleine blusmiddelen jaarlijks plaats moet vinden. Bovendien stellen verzekeringen vaak ook deze eis van jaarlijks controleren.
Codex welzijn op het werk: een brandblusser moet 1x per jaar gecontroleerd te worden, tenzij anders vermeld in de voorschriften van de fabrikant of installateur. Daarnaast is de frequentie van het onderhoud veel afhankelijk van het type brandblusapparaat of de omstandigheden waarin het zich bevindt. Vaak wordt het onderhoud en de controle gelijktijdig uitgevoerd.
NBN S 21-050 norm: net zoals bepaald in de Codex welzijn op het werk dient de brandblusser jaarlijks gecontroleerd en onderhouden te worden. Bovendien dient er om de 3 maanden en bij voorkeur maandelijks een schouwing plaats te vinden. Indien nodig, moet de frequentie hiervan verhoogd worden.
Als particulier heb je geen verplichtingen en hoef je dus geen keuringen te laten uitvoeren. Natuurlijk is dat wel sterk aangeraden. Zo weet je zeker dat jouw brandbeveiliging optimaal werkt als je ze ooit echt nodig hebt. Zelf kun je de staat van de blusser in de gaten houden door regelmatig de manometer (drukmeter) op de schuimblusser te controleren. Zolang de naald in het groen staat, heeft de blusser voldoende druk om volledig leeggespoten te kunnen worden. Soms blijft de naald hangen en geeft dan een goede druk aan terwijl dit niet meer het geval is. (Tik hiervoor even met uw vinger er op.) Bij een poederblusser moet je het poeder naar beneden kunnen voelen vallen als u deze op de kop draait. Is dit niet het geval dan is het poeder teveel samengeklonterd. Controleer ook op uitwendige schade aan het vat.
Tip 3: Bereikbaarheid brandblusser
Bij het plaatsen van brandblussers verdeel je het te beveiligen gebouw eerst in verschillende zones. Je doet dat op basis van de bestemming van de te beveiligen ruimtes en het brandrisico. De oppervlakte van de zone bepaalt dan het aantal vereiste brandblusapparaten. De blusapparaten dienen geplaatst te worden op korte loopafstand, niet achter deuren en zo’n 1 meter boven de vloer, zodat ze goed bereikbaar zijn. Het minimum aantal vereiste brandblussers kan natuurlijk uitgebreid worden naar eigen wens. Zo worden bijvoorbeeld vaak extra blustoestellen geïnstalleerd op risicovolle plaatsen zoals de keuken of in de buurt van machines. Een brandblusser moet altijd worden voorzien van pictogrammen, zodat het in geval van nood sneller duidelijk is waar ze zich bevinden.
Met de juiste blustechniek en het geschikte blusmiddel binnen handbereik kun je in enkele seconden een kleine brand blussen.
Vragen over brandblussers?Mark en onze andere productspecialisten helpen je graag.
|