Welke soorten pallets zijn er?
Pallets kom je overal tegen. Ze worden gebruikt voor het verplaatsen van goederen. Hiermee kost het transport minder, gaat het veiliger en sneller. Het gebruik van pallets, zoals we het tegenwoordig kennen, ontstond tijdens de Tweede Wereldoorlog. De meeste zijn gemaakt van hout, kunststof of metaal. De materiaalkeuze hangt af van de lading en de omgeving waarin de pallets worden gebruikt. De maatvoering is heel divers. Er bestaan geen internationale standaardmaten. De afmetingen en uitvoeringen variëren van land tot land. Hierdoor zijn er veel verschillende soorten pallets.
Vroeger werd alle lading als stukgoed behandeld. Tegenwoordig wordt er steeds meer gebruik gemaakt van pallets. Door goederen op deze ladingdrager te plaatsen, wordt het verplaatsen gemakkelijker. Daarnaast zie je steeds vaker containers in het logistieke proces. Aangezien het heel gemakkelijk is om een container vol te laden met pallets, neemt hierdoor het gebruik nog verder toe. Door een goede afstemming en maatwerk zijn er veel verschillende uitvoeringen en maten.
Veelvoorkomende soorten pallets
- europallets
- blokpallets
- wegwerp pallets
- CP pallets
- displaypallets
- houtvezel pallets
- kunststof pallets
- pallets op maat
Naast bovenstaande verdeling kun je een onderscheid maken in langloop, kortloop, rond-omloop en kruisdek. Dit heeft te maken met de planken van het boven- en onderdek. Bij een langlooppallet zijn de planken van het bovendek even lang als de totale lengte. Bij een kortloopuitvoering hebben de planken de lengte van de breedte van de pallet.
Europallet
De meest bekende pallet in Europa is de europallet. Je komt deze regelmatig tegen. De afmeting van een europallet is 80 x 120 cm. Een officiële uitvoering heeft het EPAL-keurmerk. Je herkent deze aan het brandmerk op de klos. Een EPAL-europallet is een 4-weg uitvoering. Dit betekent dat je deze met een heftruck aan alle zijden kunt benaderen en oppakken. Dat maakt ze eenvoudig en veelzijdig in het gebruik. Verder bestaan ze altijd uit massieve houten onderdelen. Het hout is behandeld en voldoet aan de ISPM 15 norm. Het draagvermogen is 1500 kg. De europallet maakt het internationaal vervoer eenvoudiger, want iedereen werkt met dezelfde specificaties. Europallets kunnen worden gebruikt in een ruilsysteem. Hierbij is één europallet één europallet waard.
Blokpallet
Blokpallets zijn opgebouwd uit planken en blokken (ook wel klossen genoemd). Het zijn ook 4 -weg uitvoeringen. Blokpallets zijn verkrijgbaar in verschillende maten. De meest voorkomende maten zijn:
- 60 × 80 cm
- 80 × 120 cm
- 100 × 120 cm
- 120 × 120 cm
Als er geen maat wordt genoemd, wordt er met een blokpallet vaak een pallet met de afmeting van 100 x 120 cm bedoeld. Deze ladingdrager is verkrijgbaar in een licht, middelzwaar en zwaar model. Het gewicht dat een blokpallet kan dragen is afhankelijk van de dikte van de planken en van de klossen.
Wegwerp pallet
Wegwerppallets worden ook wel eenmalige pallets genoemd. Deze zijn gemaakt van goedkoper en lichter hout. Ze gaan minder lang mee, maar je betaalt er ook minder voor. Ze heten dan wel wegwerp pallets, maar als je ze goed behandelt, kun je ze wel vaker gebruiken.
CP-pallet
CP-pallets werden vroeger in de chemische industrie gebruikt. Tegenwoordig kom je deze bij veel meer sectoren tegen. De verschillende soorten chemiepallets hebben verschillende afmetingen. De draagkracht maakt ze geschikt voor zware vrachten, zoals zakgoed, big bags en drums.
- CP1: 100 x 120 cm
- CP2: 80 x 120 cm
- CP3: 114 x 114 cm
- CP4: 110 x 130 cm
- CP5: 78 x 114 cm
- CP6: 100 x 120 cm
- CP7: 110 x 130 cm
- CP8: 114 x 114 cm
- CP9: 114 x 114 cm
Displaypallet
Houten displaypallets van 60 x 80 cm of 40 x 60 cm zijn breed inzetbaar en op vele plaatsen bruikbaar. Vaak zie je ze in winkels of supermarkten. De displaypallet wordt gewoon op de winkelvloer geplaatst met de producten er op.
Houtvezelpallet
Wil je besparen op ruimte en verzendkosten? Kies dan voor een houtvezelpallet. Een houtvezelpallet is tweemaal lichter dan een klassieke pallet. Hierdoor zijn de transportkosten lager. Bovendien zijn niet-beladen houtvezelpallets nestbaar. Hiermee krijg je een plaatswinst van 70% ten opzichte van gewone houten pallets.
Kunststof pallet
Naast houten pallets zie je steeds vaker kunststof pallets. Belangrijke kenmerken van kunststof uitvoeringen zijn:
- Gemakkelijk schoon te houden
- Gemaakt uit één stuk
- Rot en splintert niet
- Sterk
- Verschillende kleuren mogelijk
- Geen ISPM-15 behandeling nodig
Een kunststof pallet heeft weinig onderhoud nodig. Een ISPM-15 behandeling is overbodig. Je kunt hiermee producten zonder problemen zowel binnen als buiten Europa vervoeren. De hygiënische kenmerken maken ze zeer geschikt voor transport binnen de voedingsindustrie. Doordat ze lang mee gaan, zijn ze een duurzaam alternatief voor houten pallets.
Pallet op maat
Voor het echte maatwerk of andere speciale wensen worden er pallets op maat gemaakt. Als je bijvoorbeeld producten hebt met afwijkende vormen, kan dit een goede keuze zijn. Met standaard pallets zou je veel ruimteverlies hebben. Een op maat gemaakte ladingdrager bespaart op kosten en ruimte. Bovendien kan het ook beschadigingen voorkomen. Neem voor informatie contact op met onze klantenservice.
Vragen over pallets?Tonny en onze andere productspecialisten helpen je graag.
|