Wetgeving voor het zekeren van lading
In tegenstelling tot het ADR (vervoeren van gevaarlijke stoffen over de weg) is er geen regelgeving voor ladingzekering van 'gewone' lading die door heel Europa geldt. Wel is er een BPG (Best Practice Guidelines) dat als hulpmiddel fungeert voor het veilig zekeren van lading op een voertuig. Veel landen hebben deze uitgangspunten uit de BPG als voorwaarden ingesteld en controleren hierop. Helaas zijn de ladingzekering wetgevingen in elk land anders en voor een internationaal transportbedrijf kan dit voor problemen zorgen. Een boete voor een verkeerd verzekerde lading kan oplopen tot wel €2750.
Meest gemaakte fouten bij ladingzekering
De meest gemaakte fouten bij het zekeren van lading zijn:
- Een te zware lading
- Een verkeerde lading
- Een lading die onvoldoende is afgedekt
- Een lading die onvoldoende gezekerd is
- Een lading die uitsteekt
Het is belangrijk om deze fouten voor te zijn om ongelukken te voorkomen.
Krachten
Tijdens het rijden op de weg krijgt een vrachtwagen te maken met krachten. Deze krachten worden 'massatraagheidskrachten' genoemd. Deze treden op bij het rijden door bochten, bij het optrekken en bij het afremmen. Ook zullen er krachten vrijkomen bij hobbels of kuilen in de weg.
- Bochten nemen: kracht naar links en naar rechts
- Remmen: kracht gaat naar voren
- Gas geven: kracht gaat naar achteren
Onder normale rijomstandigheden in het verkeer mogen ladingen niet verschuiven, omvallen, wegrollen, omdraaien of afvallen. Wij verstaan onder normale rijomstandigheden noodstops, uitwijkmanoeuvres en slechte wegdekken. De lading is goed gezekerd wanneer de wrijvingskracht en de zekeringskracht tenminste even groot zijn als de optredende massakracht van de lading. De zekeringskracht kan geleverd worden op verschillende manieren, namelijk door krachtsluiting, directsjorren, vormsluiting en gecombineerde zekeringen.
Lading zekeren
Er zijn verschillende manieren om lading te zekeren. Logistiekdirect.be biedt alle materialen om een lading tijdens transport veilig en op de juiste manier te zekeren.
Antislipmateriaal
Antislipmateriaal verhoogt de dynamische wrijvingscoëfficiënt tussen de lading en het laadvlak of tussen de ladingstukken. Hierdoor hoeft u minder sjormiddelen in te zetten voor het zekeren van de lading. Bij antislipmateriaal, zoals antislipmatten, mag er geen contact meer zijn tussen de lading en het laadvlak of tussen de ladingstukken. Het laadvlak hoeft niet in het geheel bedekt zijn, maar de matten moeten wel 1 cm uitsteken om kanteling op te kunnen vangen.
Ladingstangen
Met cargokeepers of stuwbalken kan een lading op een laadvloer worden opgesloten. Hierdoor voorkomt u dat een lading gaat verschuiven of kantelen. Het is een snelle en betrouwbare manier om een lading te zekeren.
Spanbanden
Spanbanden worden gebruikt om een lading veilig vast te zetten. Een lading kan hiermee zowel horizontaal als verticaal worden vastgezet. De lading wordt zo vast gezet dat de wrijving zo groot is dat het niet meer kan schuiven. Een spanband moet altijd een instructielabel hebben. Om spanbanden, maar ook de lading te beschermen kan gebruik worden gemaakt van beschermhoeken. Deze beschermhoeken of pallethoeken voorkomen dat een spanband gaat inscheuren. Ook een beschermhoes voor de spanband zorgt ervoor dat een spanband niet beschadigd. Een beschadigde spanband kan niet volledig zijn werk doen en mag dus niet meer gebruikt worden.
Bindrails
Bindrails zijn erg eenvoudig in gebruik en zijn daarom een van de meest toegepaste en bekendste manieren om lading te zekeren. Ze worden gebruikt in combinatie met spanbanden, stuwbalken en netten. Bindrails worden bevestigd aan de zijwanden, vloer of dak van een trailer of bus en zijn geschikt voor zowel lichte, middelzware als zware toepassingen. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen. Zo bevatten bindrails verschillende profielen, zoals sleufgaten, ronde of halfronde gaten. Al onze rails zijn vervaardigd uit staal en behandeld tegen roest.
Afdekmateriaal
Een lading kan al goed worden vastgezet met afdekmateriaal. Denk hierbij aan afdekzeilen, aanhangernetten of containernetten. De zeilen en netten zorgen er vooral voor dat er geen goederen van een aanhanger kunnen vallen. Ook beschermt u uw goederen tegen regen en vuil.
Stuwzakken
Met stuwzakken kunt u een lading vormsluitend zekeren. U voorkomt dat een lading gaat schuiven of vallen. Een stuwzak vult een opening in de laadruimte en absorbeert krachten van schuivende ladingen.
Dankzij deze ladingzekering-artikelen bent u altijd zeker van een veilige lading. Wij verkopen deze producten vooral aan de transport- en logistieke sector. Ook klanten uit de bouwsector, industrie en agrarische sector vinden hun weg naar onze webshop om de juiste ladingzekering aan te schaffen.
Verplaatsen van ladingen
Naast producten om een lading op een veilige manier te zekeren, bent u bij Logistiekdirect.be ook aan het juiste adres voor hulpmiddelen bij het verplaatsen van een lading.
Hijsbanden, rondstroppen en hijskettingen
Hijsbanden, rondstroppen en hijskettingen zijn ideaal om objecten te hijsen en te verplaatsen. De banden en kettingen kunnen wel tonnen tillen.
Lees minder