Laat je niet stangen, sluit je vracht in
In de logistiek is het essentieel om je lading goed te zekeren. Dit niet alleen om de lading te beschermen, maar ook om de eigen veiligheid en die van anderen om je heen te garanderen. Er zijn gelukkig tal van mogelijkheden om ervoor te zorgen dat je veilig op weg kan. Spanbanden, antislipmateriaal, stuwzakken en afdekmateriaal zijn voorbeelden van ladingzekering. Een andere optie is het gebruik van ladingstangen.
Wat is een ladingstang?
Kort gezegd is een ladingstang een stang waarmee je de lading vastzet. Je sluit dus als het ware een deel van een trailer of bus af, waardoor de lading is afgeschermd van de loze ruimte. Hierdoor kan de lading niet gaan schuiven, wat ervoor zorgt dat deze minder snel valt of beschadigd raakt. Ook de kans op ongelukken onderweg neemt af als de lading gezekerd is en dus niet alle kanten op kan gaan bij een uitwijkmanoeuvre, rem-actie of scherpe bocht. Hoeveel gewicht een ladingstang tegen kan houden, wordt aangegeven met decaNewtons.
Wat zijn decaNewtons?
Newton is de eenheid van kracht, genoemd naar de beroemde natuurkundige Sir Isaac Newton. Met decaNewtons wordt dus de blokkeerkracht van een ladingstang aangegeven. Één decaNewton staat hierbij gelijk aan één kilo. Dit betekent dat een stang met een blokkeerkracht van 500daN een lading van 500 kilo kan zekeren.
Welke soorten ladingstangen zijn er?
In ons assortiment maken we onderscheid tussen vier verschillende soorten ladingstangen, namelijk:
- Cargokeepers
- Spanplanken
- Stuwbalken
- Telescoopstangen
Elk van deze ladingstangen heeft zijn eigen voordelen. Een cargokeeper kan op zichzelf geplaatst worden. Er is dus geen bindrails of huifplank nodig. Spanplanken zijn eenvoudig over huifbalken te plaatsen om de lading te zekeren. Dit kan ook met een stuwbalk, deze zijn zoals de naam al zegt ideaal om de lading tegen een wand te stuwen. Ideaal als je lastig stapelbare producten wilt vervoeren. Telescoopstangen kunnen gemakkelijk in bindrails geplaatst worden en kunnen zelfs als kledingstang gebruikt worden.
Cargokeepers: de zelfstandige krachtpatser
Een cargokeeper is ideaal in een laadruimte zonder andere bevestigingsmogelijkheden. Door de rubberen voet aan beide zijdes kan de cargokeeper worden vastgeklemd tussen dak en bodem of twee zijkanten. Vooral voor koelvrachtwagens is dit een ideale oplossing. Doordat de cargokeeper zichzelf vastzet, is de blokkeerkracht wat lager dan die van andere ladingstangen.
Spanplanken besparen een inspanning
Met een spanplank, ook wel cargobalk of spanstang genoemd, sluit je een lading in zodat deze gefixeerd staat en niet kan gaan schuiven. Spanplanken hebben een klemsysteem dat eenvoudig over een huifplank geplaatst en vastgezet kan worden. Hierdoor ligt de blokkeerkracht wat hoger dan bij cargokeepers, namelijk tot wel 1000daN. Doordat het klemsysteem verstelbaar is, kunnen ze ook vastgezet worden op dikkere planken of balken. Ook de balken zelf zijn te verstellen, waardoor je ze helemaal passend kan maken voor jouw trailer of bestelwagen!
Stuw je lading tegen de wand
De stuwbalk wordt gebruikt om lading op te stuwen tegen een wand. Met een werkbreedte van 2400 tot 2720 mm zijn de balken ideaal voor in een trailer en dankzij de sleufgatfitting zet je de stuwbalken eenvoudig vast in combirails en bindrails met sleufgatfitting. De balken zijn gemaakt van aluminium waardoor ze relatief weinig wegen. Ondanks dit lage gewicht kan onze absolute krachtpatser tot wel 2800 daN aan vracht stuwen!
Plug en play met de telescoopstang
Een telescoopstang is de ideale oplossing als je bindrails in je vrachtwagen, oplegger of bedrijfswagen hebt. Door hun verende voet zijn telescoopstangen snel en eenvoudig te bevestigen in de bijpassende bindrails. Dit gaat niet ten koste van de sterkte, want met een blokkeerkracht van tussen de 250 en 1000 daN zijn telescopische stangen uitstekend in staat om een lading goed te zekeren.
Overzicht verschillende ladingstangen
Cargokeeper | Spanplank | Stuwbalk | Telescoopstang |
Bevestig rechtstreeks in laadruimte | Bevestig aan huifplank of dikke balk | Bevestig aan bindrails | Bevestig aan bindrails |
100-400 daN | 200-1000 daN | 900-2800 daN | 250-1000 daN |
Vragen over het zekeren van lading?Tonny en onze andere productspecialisten helpen je graag.
|